Az év színe

Az év színe egyesek számára felesleges kereskedelmi adat, mások számára egy lehetséges támpont.

Ugyanis, ha a belső dizájnról van szó, maga a divat bizonyos szinten mindenkinél meghatározó, mert az ízlés és a szépérzék nagyon is köthető a különféle trendekhez, akár tudat alatt is. Persze sokan tarthatják ezt önjelölt ,,megmondóemberek” által közvetített felesleges adatnak, de ha a szokásos klisés divat tanácsoktól függetlenítjük magunkat és csak a színek inspiráló oldalára koncentrálunk, megtalálhatjuk benne az optimális stílusainkat és valami igazán nagyszerű is kijöhet a dologból.

Bár az év színének eldöntése teljes mértékben önkényes, ráadásul elég sokan kapcsolják be a szín-generátort és kürtölik bele a világba a szerintük éppen aktuális színkompozíciót.

 

Mindezek ellenére a Pantone cég színeire ajánlatos odafigyelni.

A Pantone egy new jersey-i cég, amely leginkább a Pantone Színegyeztető Rendszerről lehet ismerős. Ez egy szabadalmaztatott színtér, amely iparági használatra készül, hogy a Föld különböző pontjain legyártott áruk színe, pontosan a megrendelő szándéka szerint alakuljon. Ezt úgy érik el, hogy a színeket kódnevek alapján rendszerbe foglalják, ami különféle kombinációkat is lehetővé tesz. A rendszer komolyságát az adja, hogy a ruházaton kívül szintén ezt használják a képernyőszínek beállításánál, valamint a nemzetközi jogi és szuverenitási témakörbe tartozó, országzászlók színeinek meghatározásakor. A taxonómiai rendszer tehát a színskálák alkalmazásakor tölt be hasonló funkciót, mint a biológiába a binomiális nevezék, vagy kis képzavarral a kémiában a Mengyelejev-táblázat.

A cég évente adja ki az esztendő meghatározó színeit, amit két, Európában rendezett titkos találkozón egyeztet különböző nemzetek képviselőivel, szakembereivel. Természetesen emögött nem az egzakt tudomány áll, hanem a metafizikai korszellem. Viszont emiatt nem kell lebecsülni, hiszen a színek képesek érzelmeket gerjeszteni és megfelelő közérzetet kialakítani, ami nem egy utolsó szempont stresszes és sokszor magányos világunkban.

 

Ez a szín pedig 2019-ben az élő korall.

Az indoklás szerint optimizmust és az örömteli életcélokat jelöli. Ezentúl pedig reflektál a népszerű social médiára, amit ma már napi szinten használunk, vagyis görgetünk és frissítünk, hogy virtuális visszaigazolást kapjunk a különböző platformokon megosztott életünkről.

 

A korall színnel kapcsolatban, mindkét értelmezés esetében telitalálatról van szó.

A Pantone azonban nem csak a szín meghatározásáig megy el, hanem kontextusba is helyezi azt, vagyis beilleszthető színpalettát kínál, ami harmóniában van az év színével. Ebből rögtön öt variációt is kapunk. Ezek fantázianevei a következők: gyújtópont, csillámló naplemente, szimpátia, halucionid, illetve a tenger alatt. Mindegyik csoport egyszerre játszik a korall színével és kiegészíti azt. Emiatt nem csak egy dizájnos szék vagy fotel keltheti fel érdeklődésünket, hanem egy egész étkezőgarnitúra is.

A mindennapi használatban lévő bútorokat tekintve a válogatás kellemesen izgalmas, hiszen elhagyhatjuk a konvencionális fekete, fehér, barna színeket és az átmenetekre, valamint a meleg színekre figyelhetünk.

Ha a bútorokról van szó, nem szükséges a teljes készlet lecserélése évenként. Bőven elég egy-egy részletet feldobni új elemekkel, kiegészítőkkel. Érdekes lehet majd megfigyelni, hogy a családból kik és hányan időznek majd el szívesen, az általunk átrendezett és újjá varázsolt környezetben! Továbbá, ha vége az évnek és új színek mellett döntünk, vagy idővel cserére szánjuk el magunkat, a már megvásárolt daraboktól sem kell megszabadulni, ugyanis némi átrendezéssel, új helyiségben is működőképesek. Ha külalakjuk miatt ki is lógnak a sorból, az sem probléma, a változatosság jótékony hatással lehet ránk.

A forma és szín legjobban a székeknél egészítik ki egymást! Az se baj, ha nem szettben gondolkodunk, hiszen egyetlen darabbal is jól járhatunk. Ilyenek lehetnek a következők.

A kárpitozott bárszék remek lehet az amerikai konyhába, vagy bárhol, ahol szélesebb, derék vagy mellmagasságig érő elválasztó van. A következő a karfás székek között az egyik legnépszerűbb darab, amely remek irodai szék a dolgozószobába, vagy az íróasztal elé. A hagyományosabb stílus kedvelői számára tökéletes választás a kárpitozott karszék, amely választható kárpittal készül. Az árnyalatok között pedig több, Pantone ajánlat is található.

Ha valami többet szeretnénk, adott a lehetőség, hogy ne csak egy darab széket, hanem komplett szetteket, garnitúrákat vegyünk. Esetleg egy nagyobb méretű kanapét.

A modern Kevin étkezőgarnitúra tartalmaz egy étkezőasztalt és négy széket, melyek fekete, lime zöld és fehér színben is kaphatóak. Az ebédlő asztal fekete üveglapból és fekete asztallábakból áll. Az otthonos Leonardo Bergamo étkezőgarnitúrában egy ebédlőasztal és négy fehér vázzal rendelkező, kék színű kárpitozott szék található. Az étkezőasztal lapja természetes méztölgy, az asztallábak fehér színűek. Az Apropó kanapé élénk Atlanta pirosas színe feldobja bármely ház nappaliját és otthonos, meleg hangulatot kölcsönöz a helyiségnek.

Ezek után nincs más hátra, mint beszerezni pár kiegészítőt, például dohányzóasztalt, amire télen a forró, gőzölgő teát, nyáron pedig a koktélokat tesszük!

A Luna üveglapos dohányzóasztal króm asztallábbal egy modern és letisztult bútordarab. Diana üveglapos dohányzóasztal korszerű és otthonos megoldás bármely otthonban. A fa asztallábak curry színűek.

Természetesen az itt felsoroltakon kívül is található a webshopban és az üzletben az év színe szerinti bútordarab! Válogasson bátran a készletből és használja ki maximálisan a variációs lehetőségeket!

Ha támpontra van szüksége, látogass el bátran a Pantone oldalára. Reméljük, hogy inspiráló lesz az élet megannyi területén!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük