Bútorápolás

 

 

Bútorápolás Impala-módra

1. Igényelnek-e különleges bánásmódot az Impala által forgalmazott bútorok?
Nem. Kárpittisztítóval és bútorápolóval megfelelően kezelhetők. Egyes termékeink lemosható szövettel is kaphatóak.

fa bútor tisztítása2. A fa bútorokat mivel tudom tisztítani?
Az erezet irányába haladva kell portalanítani. Az ápoló és tisztítószereket enyhén nedves törlőruhára vigyük fel. Mindig puha felületű törlőkendőt használjunk a tisztításhoz! Tartós védelem eléréséhez használjunk ápoló viaszt.

3. A teakfa kültéri széket mivel tudom tisztítani, ápolni?
Első lépés a tisztítás, enyhén szappanos vízzel vagy teak bútor tisztítóval dörzsölje át, tisztítsa meg a felületet, és várjon, amíg a fa teljesen megszárad. Második lépés az ápolás: A teak olajat keverje át alaposan használat előtt. Öntsön egy kisebb mennyiséget egy edénybe, és ecset segítségével vigye fel a felületre. Várjon körülbelül 15 percet, majd a felesleges olajat törölje át alaposan tiszta pamut ronggyal. Fontos! Olajozás után legalább 24 órát kell várni, mielőtt újra használatba vehetné a kezelt bútort.

4. A tömörfa asztalt mivel tisztítsam?
Alapvető szabály, hogy forró csészét, vagy vizes, nedves tárgyakat ne tegyünk közvetlenül a bútor felületére, ennek hatására ugyanis foltok képződhetnek a felületen. Használjunk poháralátétet, tányéralátétet! Ha bútorápoló, vagy -fényező szert használunk, csak vékonyan kenjük fel, és jól dolgozzuk szét a felületen, különben az maszatos, ragacsos marad, és a port is jobban vonzza majd. A viasztartalmú szereknek kiváló ápoló, por- és víztaszító tulajdonságuk van, ezért ezeket részesítsük előnyben. Súrolószereket ne használjunk, mert ezek felsérthetik a bevonatot.

5. Mivel, hogyan tisztítsam a vásárolt bútoraim szövetét?
A napi szennyeződéseket rendszeres porszívózással és utána puha kefével, a simítási irányba történő átkeféléssel lehet eltüntetni. Esetenként javasoljuk nedves puha ruhával áttörölni a szövetet, hogy a szálak rugalmasságát megőrizzük. Javasoljuk, hogy a szennyeződéseket a lehető legrövidebb időn belül ki kell tisztítani. A folyadékokat első lépésben nedvszívó kendővel itassák fel, majd ezt követően kb. 30 C-os vízzel és semleges finom mosószerrel végezzék el a tisztítást. Ne használjanak háztartási tisztítószert, mert azok savakat tartalmaznak és megtámadják a szálakat. A tisztítószert soha sem a felületre kell önteni, hanem valamilyen tiszta, puha kendőre. A tisztítás előtt mindig ellenőrizze egy nem látható helyen, hogy a tisztítószer nem okoz-e színelváltozást. Tisztítás után mindig töröljék át varrattól-varratig a felületen a szövetet nedves kendővel, hogy a foltszáradást elkerüljék. Ezután itassák fel egy száraz kendővel ismét a felületet, és várják meg a teljes száradást. Ezután újra át kell porszívózni, és csak ezután lehet használatba venni. Plüss anyagokat soha nem szabad oldószerrel kezelni, mert tönkreteszik a huzatot!

6. Bőrbútorokat mivel érdemes tisztítani?bútortisztítás
A bőrt is ugyanúgy, mint a szövetet folyamatosan ápolni kell. A legnagyobb ellensége a por és a szárazság. Ezt megelőzhetjük, ha nem tesszük ki a felületet erős napfény-sugárzásnak és a fűtési szezonban nem közvetlenül radiátorok mellé tesszük. A meleg levegő kiszárítja, repedezetté teszi a bőrt. Az ápolásnál az egyik legfontosabb, hogy rendszeresen elvégezzük, mivel ezzel jelentősen megnöveljük az élettartamát és az újszerűségét a bőrnek. Mind a bőrhöz, mind a nubukhoz külön be lehet szerezni speciális bútorápoló szettet. A por kiszárítja a bőrt, ezért hetente egyszer mindenképpen porszívózzuk át a teljes felületet. Itt is, mint a szöveteknél, csak kis szívóhatással és puha kárpittisztító fejjel végezzük a folyamatot. Ezután nedves kendővel át kell törölni, hogy a bőr minden pórusából eltávolítsuk a port.

7. A novalife-jellegű, lemosható szövetet hogyan kell tisztítani?
Folt esetén nedvesítsen meg egy kendőt, és törölje le vele a foltot. Enyhe dörzsöléssel távolítható el a folt a pórusokból is. Enyhe vagy kicsi szennyeződéseket bepermetezhet vízzel, s utána a fent leírtak alapján távolítsa el a foltot. Soha ne használjon folteltávolítót. Impregnálás vagy más kémiai termékek használata nem szükséges, hisz az NLF olyan anyag, mely rendkívüli ellenállással rendelkezik. A szennyeződések mindennaposak lehetnek, zsír- vagy fehérjetartalmúak, golyóstoll, csokoládé, ketchup, tej, vörösbor, gyümölcslé, viselet miatti elszíneződés. Győződjön meg róla, hogy egy-egy mosás vagy folteltávolítás után az anyag valóban teljesen megszáradt-e! A folyadékot száraz, nedvszívó kendővel kell feltörölni. Rendszeresen, legalább hetente porszívózza és törölje le bútorát. Ehhez a porszívó megfelelő keféjét és a megfelelő szívóerejét használja.

8. A szék fémvázát mivel tisztíthatom?
A fényes felületű bútorokat elég portörléskor átdörzsölnünk puha ruhával. Ezeket a bútorokat általában védőréteggel gyártják, nem igényelnek különösebb gondozást. Fényesítő szerek nélkül is mindig fényesek maradnak.

Comments are closed