Az állófogas a gazdasági jólét jele

Az állófogas a gazdasági jólét jele

Manapság az állófogas használata kevésbé jellemző a háztartásokban. Sokan azt sem tudják, hogy a története a XIX. századig nyúlik vissza.

Az állófogas és az állófogasok Michael Thonet német asztalos (a modern formatervezés előfutára) nevéhez fűződnek, melyeket a XIX. századi bécsi kávézó társadalom inspirált. Michael Thonet munkásságához szorosan hozzátartozik a fa gőzzel történő íves formára hajlítása és a híres Thonet szék is. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy mindenki figyelmét felkeltő munkásságát először furnérlemezcsíkok összeragasztásával kezdte, majd ezeket gőzöléssel hajlította meg. Korai éveiben székeket gyártott, majd Bécsbe költözött. A bécsi kávézótársadalom igényeire reagálva készítette el az állófogast is, ami egészen az 1990-es évekig nagyon sok háztartásban előfordult. Majd a bútordarab a minimalista dizájn megjelenésével teljesen eltűnt az előszobákból.

Miért volt nagyon népszerű régen az állófogas?

Egy technológiai újítás mindig nagyon felkapott dolog, főleg előkelő, gazdag és úri körökben. Az állófogast mégis kávézókban kezdték el először használni. A Cafe Daum egyike volt annak az 500 dohányfüsttel teli szalonnak, amelyet a bécsi előkelő társaságok látogattak. Feltehetően itt kezdték el az urak először használni –a hajlított szék mellett – az állófogast kabátjaik, esernyőik, kalapjuk tárolására. Csak ezután robbant be bombaként a családi otthonokba is. A viktoriánus korban az előszoba volt a legfontosabb helyiség. Az ide belépő személy rögtön képet kapott egy család anyagi helyzetéről is.

Ennek érdekében a magasabb rangú emberek szebbnél szebb állófogast helyeztek el előszobáikba, hogy a hozzájuk ellátogatók gyönyörködni tudjanak és használhassák az újdonságot. Nem volt meglepő az sem, ha az ablakba tették, annak jeleként, hogy a tulajdonosok olyan emberek, akik gondoskodnak vagyonukról és külső megjelenésükről. Manapság az otthonokban sokszor már csak dizájnelemként használják az állófogas különböző változatait.

A klasszikus állófogas jellemzői

A klasszikus állófogas egy átgondolt, szisztematikus konstrukció. Három részre lehet tagolni. A felső kalaptartó rész, ahova kényelmesen fel lehet tenni kalapunkat. A középső rész alkalmas arra. hogy a kabátot fel lehet akasztani, míg az alsó ívesebb kialakításban az esernyőt lehet tárolni. Ezt a fajta állófogast manapság cukrászdákban, éttermekben és olyan szolgáltatóknál használják, ahol sok az ügyfél. De a társasági helyeken is népszerű. Így a rendezvényhelyszíneken vagy a tárgyalóteremben is sokkal kényelmesebb és elegánsabb a használata a szék támlája helyett.

Az is fontos, hogy néhány évszázaddal ezelőtt teljesen más volt az öltözködési stílus.

Nehéz, vastag szövetkabátok, kalapok és a többrétegű elegáns öltözet volt jellemző. Ebben a korban sokkal jobban megbecsülték az emberek a holmijukat, mint azt manapság sokan teszik. Nem tudtak minden évszakban jobbnál jobb és újabbnál újabb ruhákat venni, hiszen nem voltak gyakoriak az áruházak, üzletek. Szabók voltak, akiknek viszonylag sok időbe telt egy adott ruhadarabot, kabátot elkészíteni. Nem mellesleg nagyon sokba is kerültek az átlagembernek. Éppen ezért nagyon vigyáztak rá, ezért nem meglepő, hogy nagy sikernek örvendett az állófogas, ami így nem gyűrődött, elegáns maradt és sokkal hosszabb élettartamú lett.

Mint ahogy a címben is említettük, az állófogas a gazdasági jólét jele volt. Ma már inkább az állófogas dizájner termék, amit napjainkban nem az otthonok részesítenek előnyben. Az otthonokban az állófogas helyét a szobainas vette át. Az emberek manapság előnyben részesítik ruhavásárlásuk során, hogy az a bizonyos termék szép, minőségi alapanyagból készült és környezettudatos legyen. Ezekről a ruhákról viszont gondoskodni kell, erre jó a szobainas! Az Impala Bútorkereskedő Kft. – A Székkirály 13. kerületi áruházában mindenki talál éttermének, cukrászdájának stílusához passzoló állófogast. Vagy választhatjuk otthonunkba a szobainasokat.

Mutatunk néhányat ezek közül!

Ha a modernebb bútordarabokat kedveli, akkor ajánljuk figyelmébe a W-35 acél állófogast, amely különleges kialakításával emeli előszobája hangulatát!

 

Ha pedig a hagyományos állófogas kedvelője, akkor a Darling állófogasunk tetszhet Önnek a legjobban, melyet többfajta színben lehet megvásárolni, hogy passzoljon az előszobabútorokhoz. A különleges kialakítása miatt, akár esernyőjét is tárolhatja az alsó részében.

 

Az Unic fém szobainas  praktikus és kényelmes használatának köszönhetően megkönnyíti a ruhák tárolását a hálószobában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük