Mit jelent a számítógép asztal elnevezés?

Egyértelműen kijelenthetjük, életünk a közelmúltban összeforrt a sok elektronikai berendezéssel és nem valószínű, hogy ez már valaha változni fog.

Ma már szinte mindenki használ számítógépet, vagy legalább laptopot. Legyen az otthon vagy a munkahelyén. Ahogyan változnak gépeink, úgy változik az is, hol tároljuk őket. Lassan megfeledkezhetünk azokról a masinákról, amik annak idején az egész asztalunkat elfoglalták. Helyigényük drasztikusan lecsökkent, ráadásul egyre több dolgot tudunk elintézni okostelefonunk segítségével is. De a személyi számítógépek még egy jó ideig mindennapjaink szerves részét fogják képezni. Ameddig pedig ez így van, addig szükségünk lesz megfelelő asztalra is.

A számítógépasztalok egyik legfőbb ismertetőjegye például a billentyűzetet tartó fiók, tálca és gépháztartó rekesz is. Sok asztalban a vezetékek elvezetése is megoldott, így a rengeteg különböző kábel rendezése sem jelenthet gondot. Ha a Sigma Digital Technologies Kft. weboldalán vásárol valaki minőségű kábeleket, biztosan még többet fog az asztalnál ülni. De ettől még érdemes elrejteni a vezetékeket!

A többpolcos számítógépasztaloknál, már mindennek megvan a maga helye! Van klaviatúratartó fiók, megfelelő szellőzést biztosító gépháztartó rekesz és a monitort is külön polcra helyezhetjük.

Ha vásárlásra kerül a sor, fontos lehet a szék, de akár az asztal magasságának állíthatósága. Emellett ma már divat az olyan tervező asztal is, amely mellett állni kell.

Néhány alapvető adat a számítógépes munkahely kialakításához:

a szem és a képernyő közötti távolság 40-60 cm

a látószög a vízszinteshez képest 10-20 fok

a billentyűzet dőlésszöge 0-25 fok

a szék magassága a padlótól 40-48 cm

az asztal magassága a padlótól 58-71 cm

a láb természetes mozgástere a vizsgálatok szerint 70×70 cm.

A monitoroknál általában a megfelelő, ha a szemmagasságnál kicsit alacsonyabban helyezkednek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük