A thonet szék

A hajlított fából készült Thonet székek 160 éves múltra tekintenek vissza és mind a mai napig ezeket tartják a legjobb minőségű és leginkább keresett székeknek a piacon.

A Thonet székek tervezőjükről, Michael Thonet-ről kapták a nevüket. Thonet 1796-ban született Boppardban. Apja annak ellenére, hogy tímár volt, fiát asztalosnak tanítatta, aki tehetségének köszönhetően  a modern formatervezők egyik jelentős előfutárává vált. Thonet-et már 1830-tól kezdve foglalkoztatta a fahajlítás gondolata. A különleges – eleganciát, rugalmasságot és strapabírást ötvöző – egyedi eljárással készült bútordarabokat a hagyományos kézi faragástól eltérően furnérlemez-csíkok összeragasztásából és azok meggőzöléséből állítják elő. Az elegancia, a strapabírás és a rugalmasság már a piacra lépéskor is szenzáció volt, hiszen a párizsi világkiállításon Michael Thonet úgy dobta le egyik székét az Eiffel toronyról, hogy annak semmi baja nem esett a földet éréskor.

thonet székA székek alaptípusának jellegzetességei a kör alakú merevítővel összefogott kissé íves láb, a kör alakú ülőlap és az ahhoz csatlakozó hajlított, fordított „U” betűt formázó hátlap. A típus változatosságát a hát támlájához csatlakoztatható kiegészítő elemek több mint százféle variációja jelenti. Így mindegyik típus egyedi formával és megjelenéssel bír. A gyár legelső sorozatterméke a Thonet chair no. 4 volt, amit Daum típusnak is neveznek, mivel eredetileg a Bécsben lévő Daum kávéház számára tervezték. A leghíresebb darab a Thonet chair no. 14, mely óriási népszerűségnek örvend mind a mai napig. Főleg könnyedsége, takarékos anyagfelhasználása és tartóssága miatt.

A Thonet székek elegánsak, kényelmesek, és szinte törhetetlenek. E tulajdonságaik mellett tetszetős kialakításuk tette őket alkalmassá arra, hogy a szállodák, éttermek tereinek meghódításával együtt a háztartásokban is keresettek legyenek és egy lakás minden helyiségének díszeivé váljanak. A konyhában, az ebédlőben, az előszobában, de még akár a fürdőszobában is stílusos eleganciát kölcsönöznek a belső térnek, ráadásul széleskörű funkcionális felhasználhatóságuk sem utolsó. Gyerekes családok is bátran használhatják, hiszen a székek, bár kinézetre törékenynek tűnhetnek, masszivitásukkal könnyedén ellenállnak még a legszélsőségesebb igénybevételnek is. Hosszú évek tapasztalatai szerint a Thonet szék jó befektetés, mert sokszor több generációt is kiszolgál. A régi étkezőasztalok számára a Thonet szék új külsőt kölcsönöz, de megváltoztatja magának a konyhának és az étkezőnek is a feelingjét. Egymagában is érdekes darab, így sokan festik át valamilyen élénk színre a kissé megkopott bútordarabot annak érdekében, hogy feldobják vele előszobájukat. De szerkezet-kialakítása miatt a magasabb páratartalmat is könnyedén elviseli, így a fürdőszobában is bátran használható. Vendéglátóipari helyekre különösen ajánlott a használata, hiszen strapabírásával időtálló befektetés a vendéglátósok számára, kényelmével és elegáns külsejével pedig hamar a vendégek kedvencévé válik.

Mind esztétikai, mind használhatósági szempontból megállják a helyüket a piacon már több mint másfél évszázada. Rendeljen egyet még ma, hogy mielőbb élvezhesse a Thonet székek által nyújtott előnyöket otthonában!

Szöveg: Stolmár Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük