Jó szék-e a szép szék

Forrás:Ezermester 2007/10. Írta: Draveczki Julianna lakberendező

Már a földön ülés szokását is alapvető kényelmi igény és funkcionális szempontok változtatták meg. Az egyiptomiakat, akik a semmiből megteremtették az ülőbútorokat, ezen gondolatok késztették a legegyszerűbb és már egyszerűségükben is nagyszerű berendezési tárgyak elkészítésére.

Az ülőbútorok fejlődését tekintve a  történelem mélyére látunk.

  • látunk hierarchiát, hatalmat a trónszékek közelében;
  • látunk  verejtékezve  munkát  végző mesterembereket,  más-más  anyagokat  megmunkálni, remekműveket létrehozva  az utókor számára;
  • látunk boldog családokat otthonaik ebédlőasztala körül, egyedi jegyekkel díszített székeiken;
  • látunk szépasszonyokat buja környe zetben, párnázott székekben zenét, verset és társaságot élvezve;
  • látunk nagy felfedezőket expedíciós sátraikban összecsukható székeiken kuporogva, jegyzeteik rendezése közben;
  • ma pedig látjuk magunkat, 21. századi  embereket technokrata, ugyanakkor maximálisan kényelemre törekvő környezetben, sokféle ülőbútorral körbevéve, aminek formáját anyagát komoly ergonómiai tanulmányokat is folytató ipari formatervezők, vagy iparművészek hozzák létre.

Bútorgyártó elődeink tapasztalati úton tudták, hogy milyen széket kell létrehozni egy adott funkcióhoz. A több évezreden át hagyományozódott ismereteket tudományos rendszerességgel a 19. század  közepén kezdték feldolgozni és kutatni  az új lehetőségeket. Magát az ergonómia  kifejezést, mely a görög munka és törvények szóból származik, Wojciech lengyel  kutató írta le először. Ez a tudomány – mely  nem mellékesen szoros kapcsolatban áll  az iparesztétikával és a közízlés formálással  – megismertet minket azzal, hogyan tudja az ember teljesítőképességét a legmagasabb szinten kifejteni, és hogyan élhet legkényelmesebben legbiztonságosabban és  legegészségesebben.
Egy megvásárolt széktől tudtunkon kívül a termék-ergonómia külső megnyílvánulásait kérjük számon. Lakásunkban  leggyakrabban előforduló széktípus az étkezőszék. Kiválasztásánál esztétikai szempontokon túl, sok másra is oda kell figyelni. Elsődleges, hogy mindig ki kell próbálnunk, de nem csak önállóan, hanem a vele  használni kívánt asztallal együtt is. A szék ülőmagassága, az asztallap alsó kiképzése  közti távolság és testalkatunk (magyarul acombunk vastagsága) meghatározó méretek és egyediek. Ha ezek a paraméterek  egymáshoz viszonyítva megfelelőek a szék  formáját kell figyelnünk.
Étkezéshez azok a legjobbak, amelyeknek ülőfelülete kissé hátrafelé lejt, és támlája is enyhén döntött. így ülve, felvehetünk  olyan kényelmes testtartást, amikor gyomrunk nem szorul össze és kellemes, hosszú, igazi beszélgetős ebédet és vacsorát is úgy ülhetünk, ehetünk végig, hogy nem  kell testtartást váltva nyomorognunk. A kényelmet fokozhatja, ha jó formájú széken  rugalmas ülő- és háttámlapárnázat van. Ha karfás étkezőszéket szeretnénk, két szempontot kell irányadónak tekintenünk.

  • szűk alapterületű ebédlő esetén étkezéseken kívül be kell tolnunk a székeket  az asztal alá, ebben az esetben a karfa magassága az asztallap alsó méreténél alacsonyabb legyen:
  • ha nagy tér áll rendelkezésünkre, akkor nem kell a széket betolnunk, és lehet a karfa ennél magasabb is, de nem kényelmes, sőt fárasztó, ha az elsó és a fölső karunk által bezárt szög nagyban eltér a derékszögtől.

Ha az összes fenti szempontnak megfelelnek a nekünk tetsző darabok és esztétikailag is illeszthetők a berendezés többi részéhez, akkor választottunk jól. A lakásban fellelhető irodaszékek jelentősége a kommunikációs szokások változásával egyenes arányban nött meg. Egyre többet ülünk a számítógép előtt (egyre többen nem csak szórakozásból), tehát ezen bútordarabok kiválasztása sem mellékes. Az otthoni, úgynevezett home office székek hasonlítanak a professzionális darabokhoz, vagy ugyanolyanok is lehetnek. A jó munkaszék  legjellemzőbb tulajdonsága, hogy gördíthető, állítható ülőmagasságú, támlája dönthető, van deréktámasztó pontja, karfája mozgath, anyaga pedig strapabíró és jól szellőző textil, vagy lélegőzőbőr. A helyesen beállított munkaszék hosszú távú munkavégzés közben sem fáraszt, és nem okoz testi károsodást. Ha jól ülünk, talpunk a padlón fekszik, lábunk a térdünknél derékszögben van, combunk vízszintes, hátunk egyenes, alkarunk pedig szintén derékszögben fekszik és éri el a klaviatúratartót. Ehhez persze szintén figyelnünk kell az asztal  és a szék viszonyára és a megfelelő moniro magasságra is.

A jó gyerek-tanulószéknek még ennél is professzionálisabbnak kell lennie. A magasságállítás itt azért fontos, hogy követhesse a használók időnként rohamos növekedését. A formatervezők új törekvései szerint a gurulós lábazatot stabil talp váltja föl,viszont az ülőfelület a gyerekek mozgásigénye szerint előre is, hátra is csúsztatható, és a karfa is hasonlóan működik.

A fejlesztések nagyszerűsége abban rejlik, hogy e minden irányba mozgatás közben a gyerekek asztallaphoz való viszonya állandó marad. Ezek a drabok nem olcsók, de kiváló minőségük miatt akár örökölhetők is. Így sok más haszontalanság helyett inkább javasolható megvásárlásuk. Ha a gyerekek ilyet használnak elkerülhető a még el nem csontosodott porcos részek károsodása, például a gerincoszlopban.

Minden háztartásban vannak egyszerű munkaszékeke, amit például a konyhában használunk a főzés előkészítése közben, vagy a háztartási helyisében vasalásnál, illetve a műhelyben barkácsoláskor stb. Mivel ezeken a felületeken viszonylag rövid idei ülünk a külső mejelenésen és az egyszerű tisztíthatóságon kívül egyetlen szempontot kell figyelembe vennünk,  ez  pedig az adott munkavégzésnél szükséges magasság. Ha ez nem ideális, akkor a végzett tevékenységet hátráltatja és  balesetveszélyes is lehet, ha nem látunk rá a munkafelületre.

A jó minőségü, ergonómialilag is megfelelő ülőbútor fontos része minden lakás berendezé sének. Mivel gészségünk nem lehet mellékes, érdemes a hgyományos szempontokon túl a felsorolatakat is maximálisan figyelembe venni.Az ágyak, kanapék, karosszékek is ugyanilyen fontosságúak. A tudományos alapossággal megtervezett  bútorok nagyobb lehetőséget adnak számunkra akár komoly munkavégzéstől, akár lustálkodó kényelemről van szó.

Draveczki Julianna
lakberendező
forrás: 2007/10 ezermester

Comments are closed