Stílusblog

A Székkirály három leánya

A palota hatalmas, súlyos ablaktábláit ütemesen verik az udvari diófa százujjú ágai. Nyár királykisasszony korán reggel arra ébredt, hogy fázik. Fordult egyet puha, napsugárból szőtt dunyhája alatt, próbálta felmelegíteni kihűlt lábujjait.
– Fázom – jött a felismerés lágy, patakcsobogásra emlékeztető, halk hangja.
– Nővérkém, nővérkém, ébredj! Megszületett a kishúgunk! – kiáltotta izgatottam a másik ágyon virágtakaróba burkolózó testvérének. Tavasz először csak nyögött egyet, majd miután ő is felébredt, egyre nagyobb ívű mosolyra nyílt a szája, kivillantva gyöngyvirág fogait.
Úgy, ahogy kipattantak az ágyból, kócosan, mezítláb rohantak keresztül a palotán, csak úgy csattogott meztelen talpuk a tükörfényes márványpadlón.

Nagy nap volt ez a mai a Székkirály egész háza népének. A királynak lánya született, a harmadik. A pici Őszt megfürdették, levélpólyába csavarták, úgy vitték apja elé a trónterembe. A király azonnal karjába vette a csöppséget, hiszen biztonságosan elfértek hatalmas trónszékében. A kislány le sem vette gesztenyebarna szemeit apja narancsszín palástjáról.
– Így egyszerű dolgom lesz!- mondta a király – Már tudom, milyen színű széket csináltatok az én legkisebb kincsem köszöntésére!

A Székkirály birodalmában törvény írta elő, hogy minden alattvaló csak a király által készíttetett székeket használhatta. Jó királynak tartották az uralkodót, hiszen ki ne szeretne a legjobb minőségű, egyedi készítésű, tartós székeken ücsörögni, csak hogy betartsák a királyi rendelkezést.
Így aztán természetes volt, hogy minden új jövevénynek csináltattak egy széket. Az igazságos király nem tett különbséget leányai között, így mindnek volt saját széke.
A legidősebb, a kék szemű, hosszú szőke hajzuhataggal megáldott Tavasz kisasszony rózsaszín, a középső, Nyár hercegkisasszony zöld, a legkisebbik pedig narancssárga széket kapott édesapjától.

Ahogy nőttek, cseperedtek, sokszor meggyűlt a baja az öreg Dadusnak a három csintalan testvérlánnyal. Hiába volt sokat tapasztalt, rafinált vénasszony, akin az idő vas fogának nyomait is pápaszemmel kellett keresni, nehezen viselte már a leányok éles kacaját, és – bár nem illik ilyet észrevenni – , de hát széle hossza egy volt az öregasszonynak. Szaladni sem tudott már utánuk, inkább csak legyintett egyet, és jó szolgáló módjára beleült a székébe.

Ahogy nőttek a hercegnők, egyre több gondja volt velük a királynak is. A három királykisasszonyt valami láthatatlan bűbáj fűzte össze. Szavak nélkül is, pusztán egy- egy szemvillanásból, vagy egy fél mozdulatból értették egymást. Együtt nevettek úgy, hogy senki más nem tudta min derülnek oly nagyokat, és ha egyikük sírva fakadt, mind a hárman rákezdték.
Egy napon aztán ebédhez közeledett az idő. A szakácsok a legfinomabb sülteket tálalták fel, annyi féle körettel, amennyit átlagember összeszámolni sem tud.
Az apa nekilátott elkölteni királyi ebédjét. Nem is ígérkezett ennél megfelelőbb időpont. A lányok lassan eladó sorba kerülnek, így hát a király így szólt:
– Lányaim! A környező országokból rengeteg daliás fiatalember eljönne hozzánk, hogy bemutatkozzék előttem, s előttetek. Itt az idő, hogy kiházasítsalak benneteket. Fogadjátok hát szívesen a hercegeket, hátha akad közülük olyan, aki megtetszik.
A három királykisasszony innentől kezdve rá sem nézett a terített asztalra. Így ment ez napokon keresztül. Apjuk hiába kérlelte őket, a Dadus hiába vitt nekik titkon süteményt lefekvés után, a lányok csak nem akartak enni, és nem is szóltak. Míg nem egyszer a legidősebb megszólalt:
– Édesapám! Addig nem eszünk egy falatot sem, amíg olyan kérőt nem találunk mindhárman magunknak, aki igaz szívű dalia, és nem szakít minket széjjel egymástól. A három legény három ajándékot hozzon: három félét, mégis egyet, hogy össze ne vesszünk rajta.
Nagyot sóhajtott a király, elképzelni sem tudta, miféle ajándék az ilyen, és hogy mind a három hercegnőnek megfeleljen, az is ritkaság számba menne. Törte a fejét, mi tévő legyen. Kihirdette hát a királykisasszonyok kívánságát, elvégre jobbat úgy sem tehetett, nem neki kell megoldania a feladványt.
Jöttek is a kérők szép számmal, mindnek volt egy választottja a kisasszonyok közül. Volt közöttük szép is, jó is, gazdag is, ajándékot is hozott mindegyik, de csak egyet, és csak az ő egyetlen választottjának. Így hát, ahogy jöttek, úgy mentek el. Egyik sem kellett a királykisasszonyoknak.
Egyszer aztán nyílik a trónterem ajtaja, belép rajta három szép szál legény, veretes gúnyában, egyenes háttal, egy-egy asztalka a kezükben.

Megszólal a legidősebb:
– Kedves Székkirály, és három csodaszép leánya!
A szomszéd királyság fiai vagyunk, testvérek: Zúzmara, Zápor és Fagy. Három ajándékot hoztunk, háromfélét, mégis egyet. Az asztalkákat magunk készítettük. A legnagyobbat jómagam Tavasz kisasszonynak, a középsőt Zápor öcsém Nyárnak, a legkisebbet pedig Fagy készítette a legkisebb lányodnak, Ősznek. Összetartozóak, így mindig egyek, de különbözők, pont, mint az ön leánykái.
A lányok unott, sápadt arca ekkor kivirult, visszatért beléjük a vidámság. Még aznap egy óriási lakoma mellett megülték az eljegyzést, a lakodalom pedig három nap három éjjel tartott.

Szatmári Dorottya

 ***

Beltéri Innovációs Díj a Tee ruhaakasztónak és a 002-es széknekEgy újfajta, Jan Padrnos által tervezett Tee ruhaakasztó és Jaroslaw Jurica Chair 002-es széke nyerte meg a rangos Beltéri Innovációs Díjat 2012-ben.A Beltéri Innovációs Díjért folytatott verseny nagy presztízsű a beltéri bútorok piacán. A verseny az IMM Fair Cologne 2002-es ötletéből származik, szervezője nem más, mint a Német Design Tanács. A 2012-es győztes termékekről elmondható, hogy mind technikai kivitelezésben és gyakorlati alkalmazásban, mind a modern design területén megfeleltek a verseny szigorú kritériumainak. Ugyanezen díjat tavaly a RIOJA by Lounge Designgroup nyerte meg, íly módon az idén megnyert díjakkal a TON-nak sikerült folytatnia a nyerő szériát.Tee ruhaakasztó/ruhafogas
A 2012 elejétől forgalomba került termék ötlete a cseh tervező, Jan Padrnos tervezési részlegétől származik. A tervező elmondása szerint a ruhaakasztó függőlegesen nem foglal el nagy tereket, mégis nagyon nagy tárolókapacitással rendelkezik. Előnye, hogy állítható magassága miatt még a kisgyerekek is könnyedén hozzáférnek. E tulajdonsággal kevés ilyen jellegű termék rendelkezett ezidáig. Teljes mértékben a működőképességre koncentrál, melyet mind az anyag és a forma szempontjából is minimális eszköz használatával ér el.
002-es szék
A 002-es szék a „Hajlított Fa Határok Nélkül“ elnevezésű versenyre készült, melyet sikerült is megnyernie. A versenyt a hajlított fa eljárás felfedezésének 150. évfordulójából Bystřici pod Hostýnem-ben tartottak meg. Jaroslav Jurica tervező Michael Thonet nyomdokaiba lépve ugyanazzal az eleganciával, kényelemmel és tökéletes design-nal alkotta meg a 002-es széket, mely egykor a legendás No. 14-es széket jellemezte. Továbbgondolva nagy elődje kialakítását, az eredetileg hat részből álló széket három részesre redukálta.

2012. március 10.

 ***

A thonet szék

A hajlított fából készült Thonet székek 160 éves múltra tekintenek vissza és mind a mai napig ezeket tartják a legjobb minőségű és leginkább keresett székeknek a piacon.

A Thonet székek tervezőjükről, Michael Thonet-ről kapták a nevüket. Thonet 1796-ban született Boppardban. Apja annak ellenére, hogy tímár volt, fiát asztalosnak tanítatta, aki tehetségének köszönhetően  a modern formatervezők egyik jelentős előfutárává vált. Thonet-et már 1830-tól kezdve foglalkoztatta a fahajlítás gondolata. A különleges – eleganciát, rugalmasságot és strapabírást ötvöző – egyedi eljárással készült bútordarabokat a hagyományos kézi faragástól eltérően furnérlemez-csíkok összeragasztásából és azok meggőzöléséből állítják elő. Az elegancia, a strapabírás és a rugalmasság már a piacra lépéskor is szenzáció volt, hiszen a párizsi világkiállításon Michael Thonet úgy dobta le egyik székét az Eiffel toronyról, hogy annak semmi baja nem esett a földet éréskor.

A székek alaptípusának jellegzetességei a kör alakú merevítővel összefogott kissé íves láb, a kör alakú ülőlap és az ahhoz csatlakozó hajlított, fordított „U” betűt formázó hátlap. A típus változatosságát a hát támlájához csatlakoztatható kiegészítő elemek több mint száz féle variációja jelenti. Így mindegyik típus egyedi formával és megjelenéssel bír. A gyár legelső sorozatterméke a Thonet chair no. 4 volt, amit Daum típusnak is neveznek, mivel eredetileg a Bécsben lévő Daum kávéház számára tervezték. A leghíresebb darab a Thonet chair no. 14, mely óriási népszerűségnek örvend mind a mai napig. Főleg könnyedsége, takarékos anyagfelhasználása és tartóssága miatt.

A Thonet székek elegánsak, kényelmesek, és szinte törhetetlenek. E tulajdonságaik mellett tetszetős kialakításuk tette őket alkalmassá arra, hogy a szállodák, éttermek tereinek meghódításával együtt a háztartásokban is keresettek legyenek és egy lakás minden helyiségének díszeivé váljanak. A konyhában, az ebédlőben, az előszobában, de még akár a fürdőszobában is stílusos eleganciát kölcsönöznek a belső térnek, ráadásul széleskörű funkcionális felhasználhatóságuk sem utolsó. Gyerekes családok is bátran használhatják, hiszen a székek, bár kinézetre törékenynek tűnhetnek, masszivitásukkal könnyedén ellenállnak még a legszélsőségesebb igénybevételnek is. Hosszú évek tapasztalatai szerint a Thonet szék jó befektetés, mert sokszor több generációt is kiszolgál. A régi étkezőasztalok számára a Thonet szék új külsőt kölcsönöz, de megváltoztatja magának a konyhának és az étkezőnek is a feelingjét. Egymagában is érdekes darab, így sokan festik át valamilyen élénk színre a kissé megkopott bútordarabot annak érdekében, hogy feldobják vele előszobájukat. De szerkezet-kialakítása miatt a magasabb páratartalmat is könnyedén elviseli, így a fürdőszobában is bátran használható. Vendéglátóipari helyekre különösen ajánlott a használata, hiszen strapabírásával időtálló befektetés a vendéglátósok számára, kényelmével és elegáns külsejével pedig hamar a vendégek kedvencévé válik.

Mind esztétikai, mind használhatósági szempontból megállják a helyüket a piacon már több mint másfél évszázada. Rendeljen egyet még ma, hogy mielőbb élvezhesse a Thonet székek által nyújtott előnyöket otthonában!
(2012. 02. 29. szöveg: Stolmár Eszter)

 ***

Még több kiállító és látogató az „Aquatherm 2012”-n

13 országból 280 kiállító és 20.842 látogató vett részt a kétévente megrendezett Aquatherm szaniter, víz és fűtéstechnikai kiállításán

A 2010-es év után ismét Bécs adott otthont az Aquatherm kiállításnak. A 2012. január 24-27 között megrendezett szaniter, víz- és fűtéstechnikai kiállításon a két évvel korábbinál 10 százalékkal több, kereken 280 kiállító mutatta be termékeit a közel 21.000 érdeklődőnek. A szervező Reed Exhibitions szerint a vásárváros a három nap alatt mintegy 6 százalékkal több látogatót köszöntött, mint két évvel korábban. A cég vezetősége szerint örvendetes, hogy a korábbi évek tendenciájával szemben nem csupán Bécsből és környékéről érkeztek az Aquatherm látogatói, hanem sokan jöttek Ausztria távolabbi tartományaiból, főleg Felső-Ausztriából és Stájerországból. Továbbá minden tizedik látogató külföldről érkezett, 40 százalékuk Németországból.

Újdonságok az építési szezon előtt

A tavaszi építési szezon kezdete előtt minden érdeklődő, építtető és kivitelező számos újdonságot ismerhetett meg a fűtés, szellőztetés, klímatechnika, épületmenedzsment, valamint a fürdőszoba, illetve szaniteráru területén. A formatervezésben az átlátszó üvegfelületek és a letisztult formák domináltak, míg a felvonultatott termékek közül a modern, keret nélküli zuhanykabinok és zuhanyfalak, továbbá az egyre keresettebb wellness-termékek kerültek a figyelem középpontjába. A környezettudatos építkezés ma virágzik Európa-szerte, így a kiállításon is számos olyan víz- és energiatakarékos megoldás mutatkozott be, amelyek úgy használnak radikálisan kevesebb energiát a háztartásban, hogy a felhasználók komfortérzete sem csökken. A látogatók optimisták a jövőt illetően: a megkérdezettek 94 százaléka volt elégedett vagy nagyon elégedett saját szektorának jelenlegi gazdasági helyzetével, míg 90,26 százalék a következő 12 hónapban is jelentős javulást vár.

Hoventa 2011.- 30. Nemzetközi Szálloda-, Vendéglátóipari és Gasztrotechnikai Szakkiállítás (2011-10-19)

Az Impala Bútorkereskedő Kft.-nél hagyomány, hogy képviselteti magát a legnagyobb vendéglátóipari szakvásáron és szakkiállításon a Hoventán. A 2011. évi október 11-14. között megrendezett 30. jubileumi kiállításra és vásárra nemcsak a szervezők készültek különlegességekkel, hanem a Székkirály is. A vendéglátó szektor nagy eseményének számító kiállításán a szakma színe-java kiállított. Így a látogatók a bútoroktól kezdve a csomagoló technikán át a speciális gépekig, eszközökig mindent megtalálhattak.

A kiállítás négy napja alatt számos szakmai tájékoztató, előadás, vagy a közönség számára szórakoztatóbb világhírű Bovuse d’Or nemzetközi szakácsbajnokság hazai döntőjét is figyelemmel lehetett követni. A Székkirály csütörtöki, kikapcsolódást ígérő programja székes masszázs volt a Xantos Mobil Masszázs Kft. jóvoltából, amit hihetetlen nagy érdeklődés övezett. A kiállítás ideje alatt kvízjátékban vehettek részt a 304/A Impala standra ellátogatók és érdeklődők. Minden nap végén – a kitöltők között – kisorsolásra került egy különleges vonalvezetésű és dizájnú szék, a kiállítás végén pedig fődíjként egy 25% – os vásárlási kedvezmény.

A Székkirály kiállított termékei most is maximálisan figyelembe vették a Horeca szektor igényeit, sőt a külön vendéglátósoknak kifejlesztett Impala szék 2012-es modellje is bemutatásra került a nagyközönség számára. Munkatársaink, a tervezésben és a gyártásban dolgozók is tudják, hogy a székek fokozott igénybevételnek vannak  kitéve, így a 2012. évi új modell minőségét megőrizve, de külsejében megújulva követi az aktuális trendet, stílust.

A kiállított termékek a modern irányvonalat követték. Kiemelt figyelem övezte a hamarosan érkező új termékeket a német bár- és koktélfotelek színes mintadarabjait. A foteleket kipróbálók – a nyüzsgő tömeg ellenére is- már-már otthon érezték magukat.

A négy nap alatt számos új megoldással és újdonsággal gazdagodtak a látogatók.

 

A Kölnben évente megrendezett SPOGA kiállítás és vásár a kertészeti szakma egyik legrangosabb eseményének számít. Idén 57 ország 1774 kiállítója mutatta be legújabb termékeit a nagyközönség számára.

 

Az Impala Bútorkereskedő Kft. és kollegáink is kint jártak, hogy tájékozódjanak a jövő évi újdonságokról, a legfrissebb trendekről és hóbortokról.

A több mint 25.000 látogatót vonzó háromnapos kiállításon és szakvásáron minden kerttel kapcsolatos újdonság, mint kerti bútorok, kerti és kemping felszerelések, grill és barbecue, kertépítés, víz- és világítástechnika, kiszolgáló épületek és felszerelések megtekinthetők. Dizájn szempontjából úgy tűnik, hogy még hosszú időre marad a teraszok elengedhetetlen, örök darabja a rattan, a szintetikus rattan, így a körkörösen fonott rattan ülőgarnitúrák segítségével, akár egy jól és ráadásul természetes fénnyel megvilágított nappalinak is érezhetjük a természetet. Minőség és kivitel tekintetében a fonatok egyre szebbek és igényesebbek, a motívumok pedig körkörösen és búzafonás szerűen kivitelezettek. Újdonságként idén megjelent a csipkeszerű „áttört” motívum, ami rendkívüli és különleges látványt eredményez egy-egy termék számára. A másik érdekesség a széles szálú fonat, amely mozaikszerű hatást keltve, a ritkábban „szőtt” rattanszálas székek esetében pókhálóhoz hasonlóvá teszi az ülőbútorokat. Bár külföldön továbbra is a fehér szín dominál, a hagyományosan bevezetett színek mellett megjelentek a világosbarna bútorok is. (Hazánk egyelőre nem igazodott a külföldi trendhez és a fehér szín még nem tölt be vezető szerepet, mert a vásárlók praktikum szempontjából továbbra is a sötétebb színeket keresik.)

Az előrejelzések szerint azonban a rattan és a fém kombinációja lesz majd az igazi hódító divat, és jövőre tarolni fog a fémszékek és rattan bútorok tökéletes egyvelege annak ellenére, hogy a retro bútorok továbbra is őrzik népszerűségüket. Ezek a rendkívül könnyen tárolható, 70-es éveket idéző összecsukható fémszékek a teljes színskálát felvonultatták a vásáron. A szakemberek és a vásárlók egyöntetű véleménye, hogy hódításuk azért fog folytatódni, mert a vendéglátásban os szempont, hogy az ilyen termékek összecsukva vagy egymásba rakva nem csak kevés helyet foglalnak el, hanem a rossz időjárási viszontagságokat is jól bírják.

Mindezek mellett elmondhatjuk, hogy reneszánszukat élik az összecsukható fából készült székek és az asztaloknál is meghatározó szerepet tölt be a rattan üveglappal kombinált változata.

A jövő évi trend a nagy launge szettek széles választékát is kínálja, melyeket bárki kedvére variálhat a különböző formák, kivitelezés és szín tekintetében. A kiegészítők is nagy hangsúlyt kapnak. Az asztal köré rattan puffokat tehetünk, rattan térelválasztókkal hangulatos zugokat alakíthatunk ki, zöld növényeinket rattan vagy teakfa virágtartók segítségével még tetszetősebbé varázsolhatjuk. Így nem csak egy közösségi tér, terasz, hanem egy otthoni erkély is új perspektívát kap. A napozni vágyók a különleges formájú napozóágyakból válogathatnak, a megszokottól egészen a francia ágy méretűig, melyekhez választhatunk – a naptól teljes mértékben védő – nagyobb vagy kisebb méretű legyező, esernyő formájú árnyékolót.

 
 
 
 
 
Gasztro Trade Expo kiállítás (2011-06-14)
 

Ha van olyan vendéglátós, aki még nem készült volna fel a nyári szezonra remek ötleteket, tippeket kaphatott, új technikákkal ismerkedhetett meg a 4. Gastro Trade Expon, amit az egyik legnagyobb vendéglátói nagyrendezvényként tartanak számon.

A vendéglátás minden területe képviseltette magát, éttermeknek, szállodáknak szánt praktikus gépekkel és eszközökkel ismerkedhettek meg a látogatók, pékségek, cukrászdák, pizzériák, étekkiszállító cégek is megtalálhatták a vállalkozásukhoz szükséges alapanyagokat, berendezéseket. A kiállítás nem csak ennek a szakmai körnek szólt, hanem mindazoknak, akik szerettek volna néhány kiváló ötletet elsajátítani. A két nap alatt a látványos konyhai bemutatók mellett az érdeklődők konferenciákon, előadásokon vehettek részt, amikből új tudást, ötleteket nyerhettek, belsőépítészeti trendekről, üzemeltetési feladatokról, hatósági eljárásokról, hasznos marketing ötletekről.

Ha már a belsőépítészetet is megemlítettük, a nyári időszak sajátossága a szabadban való étkezés, borozgatás. A jó idő kimozdítja a lakosságot és a külső kerthelységgel vagy terasszal rendelkező vendéglátóipari egységek szinte behívogatják az utca emberét. Az Impala Kft. ezt figyelembe véve állította össze kínálatait, szezonális és kedvező áron kapható kültéri bútoraiból, valamint a legmodernebb bárszékeket és a Németországban már nagy tért hódító, hazánkban csak éppen megjelenő étkező garnitúrákból. A kiállítás élményét tovább színesítették a látványos bemutatók, mint a krumpli újraértelmezése és számos elkészítési módja, tojásvariációk, pizza és kenyérsütés. Hogy az édesség se maradjon ki a sorból a fagylaltkészítés hagyományos és modern technológiájával is megismerkedhettek a látogatók.

 

 
 
 
Bútortrendek – Németország (2011-05-27)
 
 
Igaz, hogy a nyugati trendek némi késéssel lépik át hazánk kapuját, azonban az Impala Bútor Kft. viszonylag rövid időn belül biztosítja vásárlói számára azt a választékot, amely bátran felveheti a versenyt a legújabb nyugat-európai kínálattal.

Mostanság egyre népszerűbbek az úgynevezett szánkótalpas székek, ami egyáltalán nem meglepő, ha belegondolunk abba, hogy egy igazán modern, ugyanakkor kényelmes, praktikus és rugalmas székfajtával állunk szemben. Vendégszékként, tárgyalószékként, de akár otthonunkban, az étkezőasztal mellett is komfortosan érezhetjük magunkat benne. Ha pedig még nagyobb kényelemre vágyunk, célszerű kipróbálni a karfás modelleket.

A székek után vegyük sorra, milyen asztalokat érdemes párosítani hozzájuk.

A szánkótalpas székekhez célszerű valamilyen magas fényű asztalt választani. Mivel mind a kettő letisztult, egyszerű, modern formákat képvisel, így tökéletesen kiegészítik egymást. Ezek több méretben és színben kaphatóak, a legnépszerűbb azonban még mindig a képen látható fekete-fehér klasszikus kombináció.

A fa asztalok mellé jó megoldás a lemezelt szék választása, mivel formájukban, stílusukban és anyagukban ezek illenek leginkább a sötétebb, időnként rusztikus formát öltő asztalokhoz. A bátrabbak kipróbálhatják a fa asztal és a Swing szék párosítását, amely egy nagyon izgalmas elegye a klasszikus és modern formák találkozásának. A Swing szék pedig mindamellett, hogy modern és divatos, kellemes tartást biztosít a hátnak és maximális komfortérzetet nyújt.

A sarokpadok, vagy más néven étkezőpadok továbbra sem mentek ki a divatból. Különféle éttermek, vendéglők, bárok és szórakozóhelyek számára elengedhetetlen, hiszen helyet spórolhatunk vele, ugyanakkor kényelmes, és letisztult formájával, valamint vonalvezetésével egyben mutatós is. Ezek segítségével kialakíthatunk egy viszonylag elszeparált, csendes zugot, mely ideális baráti társaságok, családok és párok számára egyaránt, legyen szó beszélgetésről, vacsoráról, vagy egy könnyed italozásról. Természetesen otthonról sem hiányozhat, az étkező egyik meghatározó része lehet, mely otthont adhat a népes családi ebédeknek és baráti összejöveteleknek.

A fent említett magas fényű bútorok a nappalik és hálószobák világából sem hiányozhatnak, azonban a klasszikus vonalat kedvelők számára megmaradt a fa elem, melyek műanyag borítással váltakoznak, például a szekrényajtók esetében. A klasszikus bútorszín majdhogynem teljesen mellőzött. A fekete és a fehér hódít. Mindemellett dominál a minimál dizájn. Igaz, hogy a minimál dizájn jegyében található meg a legtöbb bútor, ennek ellenére azonban a fogantyú nélküli fiókok és a kétajtós szekrények eltűnni látszanak mind a kínálatból, mind a keresletből. Egy extra kiegészítő, hogy az üvegpolcokat egyedi világítással is bővíthetjük, amely a szobánkba egy meghitt, kellemes hangulatfényt varázsol az esti olvasáshoz, beszélgetéshez, televíziózáshoz.

A nappaliknál maradva még os megemlíteni a dohányzóasztalok jelentőségét, melyek mondhatni kötelező kellékei az ülőgarnitúránknak. Anyagukban számtalan formában variálhatók, bár természetesen a legjobb, ha a szekrénynek megfelelőt választunk. Ennek alapján dönthetünk magasfényű; fából; műanyagból és üvegből készült modellek mellett is.

Összefoglalva a fehér és a minimál dizájn egyre nagyobb teret hódít és népszerűségnek örvend.

Amennyiben úgy döntenek, hogy szeretnék lakásukat, éttermüket vagy irodájukat feldobni a fent bemutatott termékek valamelyikével, az Impala Bútor Kft., illetve a Székpláza széles kínálattal, kiváló minőségben, és elérhető áron kínálja mindezt az Önök számára, folyamatosan bővülő termékskálával!

 

Kültéri bútor – Hogyan válasszunk? (2011.05.05.)
 

Lassan itt a nyár, mindenki egyre inkább vágyakozik a szabadba, friss levegőre, élvezni akarja a napsütést és a természetet. Bár számos kültéri bútor közül válogathatunk, os szem ellőtt tartani néhány dolgot, hogy megtaláljuk a számunkra a legmegfelelőbbet még mielőtt vásárlásra szánjuk magunkat.

 
 
Stílus:
Attól, hogy nem a nappaliban, a négy fal között ücsörgünk, nem kell nélkülöznünk a megszokott benti kényelmet, hiszen napjainkban már szinte minden gyártó igyekszik a kültéri ülőgarnitúrákat a beltériek képére formálni, ezzel elégítve ki a vásárlók igényeit és elvárásait. Így teljes mértékben úgy érezhetjük, mintha leomlottak volna körülöttünk a falak, és egyszer csak a természetben találnánk saját nappalinkat.

Nagyon kedvelt és mutatós darabnak számítanak a rattan fotelek, melyek kaphatóak lekerekített, vagy hagyományos formában is. Asztalok mellé is kiváló választás lehet, de ha szeretnénk, akár önmagukban is megvásárolhatjuk őket, és a kertünk egyik csendes sarkában olvashatunk, relaxálhatunk bennük. A kínálat bővülésével a fonatok is egyre változatosabb mintát öltenek, és egyre több variációban kaphatóak. A többi bútortól függően választhatunk a különféle színvariációkból; legelterjedtebb a világos barna; a homokszín; a sárgás barna; a szürke és ezüstös árnyalat, de persze itt is nyugodt szívvel kipróbálhatjuk a most nagyon is divatos világos és sötét színek kombinációját. Érdemes kiegészítőül egy-egy párnát is választani, melyek nemcsak kényelmesek, hanem feldobják a bútorokat is. Célszerű ezek közül olyat választani, melyek cserélhető huzattal kaphatóak, így a tisztítás is egyszerűbb, illetve ha más színvilágra vágyunk, könnyedén kicserélhetjük egy másikra.

 
 
 
Minőség:
Mivel a terasz bútor ki van téve az időjárás viszontagságainak elengedhetetlenül szükséges minőség figyelembe vételez. Ezért leginkább ajánljuk szintetikus rattan, vagy fém és teak-fa kombinációját, amelyek vízlepergetőek és UV-szűrősek, tehát nem fakulnak annyira az évek alatt. A műanyag szállal ülőbútoroknál például jobb használhatóságot és tartósságot biztosítanak a kívülről nem is látható belső feszítő fémhuzalos megerősítéstől. A csővázas termékek kategóriájában pedig jelentős eltérések mutatkozhatnak a fém alkatrészek vastagságában és az összeillesztés módjában (hegesztett vagy szegecselt). Vásárláskor az eladók is nagy segítséget jelentenek, ha bizonytalanok vagyunk a választásban.
 
 
Kényelem:
Ez a funkció első ránézésre nem minden esetben állapítható meg, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy elhanyagolható szempont lenne! Ezért vásárlás előtt mindenképpen próbáljuk ki a megvételre szánt széket, fotelt, lounge szettet, hogy meggyőződhessünk róla, valóban kényelmes-e az adott bútor mind a derekunk, mind a karunk számára ülés közben. Persze azt se veszítsük szem elől, milyen a testalkatunk, mennyi a testsúlyunk, mivel adott esetben ezek eltérő bútortípus megvásárlását teszik szükségessé. A tisztán tarthatóság higiéniai és kényelmi szempontból egyaránt os, legjobb, ha mindez tisztítószerek nélkül is megoldható (egyes darabok huzata levehető és mosható is), melyek színfakító hatásúak is lehetnek. Komfortérzetünket pedig a már fent említett párnákkal fokozhatjuk.
 
 
 
 

Garancia:
Gyártótól függően 1 vagy 2 év az átlagos garancia. Ezek a bútorok rendkívül masszívak és strapabírók, sűrű fonásuknak és megerősített szerkezetüknek köszönhetően nagyobb súlyt is bírnak. A nap hatásainak ellenálló UV-szűrös anyaguk sokáig őrzi a bútorok színét és ennek köszönhetően a fakulásnak is jobban ellenállnak. Kérdezzük meg azt is, hogy milyen korrekciókat tud vállalni a cég akitől vásárolunk, vagy alkatrészeket esetleg csereszövetet hol lehet vásárolni.

 

Teraszra fel– itt a tavasz 🙂  (2011.03.21.)

A tavasz kezdetével az emberek egyre inkább a szabadba kívánkoznak, jobban kimozdulnak a téli hónapok után. Ilyenkor az utcán sétálva egy egy jól eltalált elrendezésű terasz szinte becsalja az utca emberét kávéra vagy egy ebédre. Egy tetszetős kültéri bútor öltözteti a vendéglátó helyet, de tovább színesítheti a közvetlen környezetét is.

A hazai vendéglátásban még sok helyen találkozhatunk öntött műanyag székekkel és bútorokkal, kétségtelen praktikusak de már el járt az idő felettük. A válság hatásait még mindig sínylik a vendéglátósok és nagy verseny folyik a vendégek kegyeiért. Minél látványosabb egy hely annál inkább bevonzza az embereket. A teraszok elengedhetetlen örök darabja a rattan bútor, s míg anyaguk tekintetében a szintetikus rattan, addig formájukban ezek a bútorok egyre jobban a fa-fém bútorok desing-ját követik. Minőség és kivitel tekintetében a fonatok egyre szebbek és igényesebbek, nagyobb motívumok körkörösen vagy búzafonás szerűen kivitelezettek.

Egy-egy jól megválasztott párnával még jobban feldobhatjuk. Székek tekintetében, a minőségnek van a legnagyobb szerepe, „All weather furniture” néven illetik őket utalva a strapabíróságra, minden évszaknak megfelelnek, UV szűrős anyagunk vízlepergető és megerősített tartószerkezetűek. A kényelem központi kérdés, hiszen ezek a kültéri bútorok a nyaralással, szabadidő eltöltésével vannak kapcsolatban. A fiatalok által kedvelt helyekre jellemzőek a retro műanyag bútorok, amelyek átlátszóak vagy vidám színeket követnek, esetleg kombinálják azokat.

Vendégcsalogató ajánlatunk amivel színesítheti teraszát: Rattan székek, ülőgarnitúrák és bárszékek valamint a retró jegyében fiatalos műanyag  támlás székek, bárszékek feltünő színekben is akár. Tekintsék meg a kültéri katalógusunkat. https://impala.hu/index.php/termekek/?parent_id=9

Konyhakiállítás 2011. (2011.03.11.)

Tekintse meg 3D-ben, szenzációs technika:

http://3dvalosagvilag.hu/rendezveny/budapest/rendezveny-2011/konyhakiallitas-2011-papp-laszlo-sportarena-r20299925.html

A Papp László Budapest Sportarénában rendezték meg, március 4-6. között harmadik alkalommal a Konyhakiállítást. A legújabb trendekből és dizájnokból kaphattunk ízelítőt, a kiállítók mellett a gasztronómiai programokon sztárséfek csillogtatták tudásukat és leshettünk el tőlük apróbb trükköket.

Lakásunk legmeghatározóbb helye a konyha időnk nagy részét itt töltjük. A nagy múltú kiállítók igyekeztek lépést tartani a korral és a legújabb és legmutatósabb termékeiket állították ki. Mindenki megtalálhatta a magának megfelelőt konyhabútorok, robotgépek, konyhafelszerelést.

Fellelhetőek voltak reform és biokonyha képviselői is, ami manapság nagyon divatossá vált, de helyet kapott a gyerekbarát konyha is. A német Alno Kft. próbálta ötvözni a hajó és konyhaépítést, különlegest és az egyedit, a hajó formájú konyhaszigetével ami igazi ritkaságnak számít nem csak a hazai hanem világviszonylatban is. Helytálló állításuk, miszerint lakásunk közepének tartott napalikat lassan de biztosan túlszárnyalják a konyhák és lesznek ékkövei otthonunknak.

A régi múltra visszatekintő hazai Impala Kft. friss szerzeménye mellett senki nem ment el úgy, hogy ki ne próbálta volna, ami leginkább egy S alakhoz hasonlítható Swing fantázia névre keresztelt szék. A mai fiatalokat a szék modern stílusa és elegáns formája fogta meg az idősebbeket pedig hihetetlen kényelmessége. Sokan ragadtak le a modern bárszékeknél a lehetőségekről érdeklődve.

Rendkívül sokrétű kiállításon vásárlásra is nyílt lehetőségünk. A dizájn páraszívótól a szilikon sütőformáig amit Kovács Lázár is preferált és ajánlott mindenkinek főzőbemutatója során, kezdő háziasszonyok segítségeként.

A sztárséfek egymásnak adták át a fakanalat, tanították és hasznos tippekkel látták el azokat akik kíváncsi szemekkel figyelték minden mozdulatukat a kész ételeket meg is kóstolhatták a látogatók. Aki az elkészült remekek után további tudásra szomjazik akkor ajánlani tudom a Salt ‘N Papper főzőiskolát ahol lehetősége nyílik további tudás elsajátítására. Aki nem állt meg itt tovább kalandozhatott a gasztronómiába a Taste of Budapest program keretein belül kóstolhatta meg Wang mester 100napos tojását és más ázsiai finomságot vagy a Bock Bisztró jellegzetességeit. A kóstolópultnál két óránként volt megújulás. Ha pedig valaki másra szomjazott ízlelhetett jobbnál jobb borokat, vagy éppen tearemekek közül válogathatott.

Ha nem kaptunk volna elég segítséget, akkor megvásárolhattuk a Széplak, Otthon magazin és a Nők Lapja konyha számait amiből újabb ötletáradatot meríthetünk.

Szabó Jusztina, Kodolányi János Főiskola kommunikációs szakos hallgatója

Comments are closed